Aderarea României la spaţiul Schengen ocupă spaţii ample în toată presa românească. Ziariştii combat din poziţiile în care îi plasează orientarea politică a celor care le plătesc salariul. Politicienii... gargară colorată. Cert este că, pe fondul scandalului politic pe această temă, nemţii s-au răzgândit. Adică, din principalii susţinători au devenit oponenţi categorici. Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că "Dacă în urma votului din cadrul reuniunii miniştrilor de justitie şi afaceri interne,
România şi Bulgaria vor fi admise în spaţiul Schengen, intrarea lor va fi impiedicată prin veto-ul german!".
Scandalul aderării României la spaţiul Schengen a luat amploare după replica Ministrului de Externe, Titus Corlăţean, care a declarat că, în cazul unei noi amânări, pentru România, aderarea nu mai este o prioritate şi că vom aştepta să fim invitaţi. "Daca nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, atunci acest proces, bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a declarat Corlăţean.
"Este vorba de o chestiune mult mai profundă şi mult mai serioasă. Cum funcţionează această Uniune Europeană şi cum se poziţionează România în cadrul Uniunii Europene? Acceptăm să fim trataţi discriminatoriu şi mergem mai departe sau spunem foarte clar care este poziţia de principiu a României? (...). Nu acceptăm strângerea mâinii la spate, pentru a adera la spaţiul Schengen, gen MCV, câtă vreme am stabilit acest lucru".
Până la urmă vorbim despre a renunţa sau nu la tradiţionala căciuleală românească în faţa Europei. România şi-a îndeplinit toate criteriile făcând un mare efort financiar pentru (deocamdată) nimic. Printre altele, intrarea în Schengen înseamnă zeci de milioane de euro pe care ţara noastră i-ar câştiga din transporturi, dacă se elimină controalele vamale de la frontiere. Ar mai fi şi alte avantaje dar, atât timp cât românii sunt trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua, toate eforturile diplomatice şi financiare sunt de prisos. Degeaba se agită cohortele băsiste, aderarea României la spaţiul Schengen a fost ratată de toate partidele şi guvernele din ultimii ani.
Actualul Ministru de Externe nu a făcut decât să ridice problema tratamentului discriminatoriu şi discreţionar la care este supusă România: "Când noi respectăm regulile şi criteriile de aderare, este o aşteptare legitimă ca şi ceilalti să le respecte. Este o chestiune de atitudine şi de modul în care înţelegem rolul României în UE. Nu avem a aştepta milă sau pomeni." Asta ar trebui să înţeleagă fosta trompetă prezidenţială de la Cluj, greu-vorbitoarea de limba română din PE, regele bordurilor dâmboviţene şi alţi soldăţei din presă înainte de a se întrece în declaraţii aberante.
Comentarii
pai ce "presedinte" e ala care face declaratii oficiale mincinoase sau in cel mai bun caz dupa ureche... barfe de la radiosant
sa taca!! ne-a facut destul rau!!
te contrazici...
pana acum ne-am agitat si am cheltuit atatia bani ca sa indeplinim conditiile pentru aderare.
acum, cand Franta, Olanda. Finlanda si mai Germania ne blocheaza pe motive aiurea, nu mai avem ce face decat sa asteptam o invitatie... nici intr-un caz nu are rost sa ne umilim si sa ne taram degeaba in fata lor... cat ar fi ei de mari europeni.
pe de alta parte ministrul neamt nu reprezinta toata /Germania ci o parte din guvernul crestin-democra t din PPE, din care face parte si PDL.
Nici unii nici ceilalti nu cauta adevaratele motive pentru care nu suntem primiti. Eu cred ca motivele reale guvernatii nostri le cunosc dar nu ne sunt comunicate si noua...
RSS pentru acest articol.