Astăzi, 3 nov. 2013, la vremea brumei, în Ocna Mureș a avut loc cea de a II-a ediție a Festivalului Național de Poezie "Ion Sângereanu".
Consiliul Județean Alba, Primăria Ocna Mureș, Biblioteca Județeana "Lucian Blaga", Alba împreuna cu Uniunea Scriitorilor din România au organizat acest festival, acest act de cultura, având ca parteneri Inspectoratul Școlar al Județului Alba și Casa de Cultura a orașului Ocna Mureș "Ion Sângereanu".
Programul manifestării s-a derulat astfel:
- deschiderea oficială a festivalului;
- cuvânt de intâmpinare, primar Silviu Vințeler;
- festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului de poezie- președintele juriului , Aurel Pantea;
- evocare literară- "Ion Sângereanu printre contemporani"- prof. Elena Carunta și Ion Haplea, prieten al poetului;
- lansarea volumului "Ion Sângereanu- Confidențe"- Director al Bibliotecii Județene Alba, Mioara Pop;
- recital de poezie- "Din semințele firi"- elevi ai Scolii Gimnaziale "L. Blaga" si ai Liceului "P. Maior"- Ocna Mureș.
Invitat special: Aurel Pantea, președintele Filialei Alba- Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Alți invitați:
-Ioan Basca, consilier județean în probleme de cultură, Sorin Bumb, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba;
-din partea Uniunii Scriitorilor din România, Mircea Stâncel, Ghoerghe Dancila, Virgil Todeasa, Ștefan Dinică, Dumitru Mălin, iar de la Biblioteca Județeană au fost prezente, director Mioara Pop, Felicia Codlea și Cristina Smadea.
-de la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba au participat Director, Claudiu Marean, Sârbu Constantin și Ioan Josan, dar și alți prieteni ai poeziei și ai poetului.
Casa de Cultură a orașului a primit această manifestare în cadru festiv; parte a evocării mi-a renevit în mod onorant, deși nu sunt om de litere, doar îi învăț de cei mai mici slova și puterea ei de a o folosi.
Ion Sângereanu s-a născut in 3 nov. 1941 la Ocna Mureș; dupa absolvirea Facultății de Filologie a Universității "B. Bolyai" din Cluj Napoca, în 1967, lucrează o scurtă vreme la ziarul Făclia din Cluj Napoca. În 1968 este redactor la ziarul județean Unirea, unde joia, săptămânal, scoate o pagină de literatură intitulată "Uniunea literar-artistică", alături de Nicolae Drăgan.
Până în 1989 scoate, la intervale neregulate de timp, trei volume:
- în 1973, debut editorial cu volumul "Cu taxa inversă", la Editura "Dacia" din Cluj- Napoca
- în 1977 apare volumul "Cenușa verii", la aceeasi editură
- în 1985, volumul "Starea brumei" , tot la Ed "Dacia" din Cluj Napoca
- în 2002, la Editura "Bălgrad" din Alba Iulia, apare volumul "Ieșirea din amurg". Acest volum metaforic reprezintă revelația unei schimbări, ce cuprinde elegii filozofice pe tema singurătății și a unei adevărate derute existențiale, așa cum afirma prof. Ion Buzași.
Pentru comemorarea a 70 de ani de la nașterea poetului, în 2011, la inițiativa Filialei Alba- Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, apare volumul "Mi-e dor de Transilvania", la Editura "Unirea" Alba Iulia, ocazie cu care am avut onoarea noi, ocnamureșenii, să ne numim Casa de Cultură cu numele poetului Ion Sângereanu.
Pentru cei care l-au cunoscut, Ion Sângereanu reprezintă "Omul condeiului, ziarist priceput de mare talent, un adevărat stilist al metaforei, un cavaler rătăcitor prin lumea noastră în care stiletul metaforei era temut și lăudat", așa cum spune Gheorghe Dăncila în prefața volumului "Mi-e dor de Transilvania".
In Sângereanu a scris poeme dramatice, teatru pentru copii, jurnalistică; a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara.
Dupa recitalul extraordinar susțint de Sârbu Constantin și Ioan Josan, am avut senzația că poetul a fost puțin printre noi, bucurându-se ca, la vremea brumei, poezia dăinuie în timp...
Lansarea volumului "Ion Sângereanu- Confidențe" a revenit doamnei Mioara Pop, Directorul Bibliotecii Județene Alba, care a citat din volum cu mare sensibilitate. Volumul a fost editat prin grija Consiliului Județean Alba.
Recitalul a urmat cu poeme puse în valoare de dna Felicia Colda, tot de la Biblioteca Județeană Alba; elevii Liceului "Petru Maior" și cei ai Școlii "Lucian Blaga" din Ocna Mureș au dat glas tânar poeziei celui care a fost Ion Sângereanu, între aceștia remarcându-se recitarea deosebită a elevei Tomoș Alexandra, clasa a V-a A, Școala "L. Blaga".
Activitatea culturală s-a încheiat cu mulțumiri aduse celor care s-au implicat de la organizare la desfășurarea acestui eveniment (inclusiv familiei Sângereanu), eveniment care a adus astăzi printre noi, din stele, pe petale brumate de crizanteme, vocea lirică a poetului anilor '60, mutat prea devreme de la noi!
Prof. Elena Carunta
Mesajele care conţin expresii licenţioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau şterse.
Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe ocnamuresanul.ro
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.