violenta copiiViolenţa domestică a crescut alarmant, abuzul în interiorul unei familii putând lua diverse forme: abuz verbal, fizic, sau izolare de prieteni şi familie. În general, victimele sunt femeile şi copiii, aceştia fiind cei mai vulnerabili. Experţii în acest domeniu afirmă că violenţa este mult mai raspandită decât o arată sondajele,

motivul fiind faptul că anumite situaţii de acest gen nu sunt raportate poliţiei sau medicilor. Teama este principalul motiv in acest sens.

În studiile de specialitate efectuate în anul 2000 se arată că la mai mult de 75% dintre copii li se aplică pedeapsa cu bătaia. Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, forma de încălcare cel mai des raportată către Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului este neglijarea. Din păcate mai există şi multiple cazuri de abuz sexual asupra minorilor lasaţi în grija rudelor sau vecinilor de către parinţii plecaţi la muncă în străinatate.

Pentru a se putea dezvolta normal, copilul are nevoie, pe lângă hrană şi adăpost, de un climat favorabil dezvoltării sale psihice. Prin legea 272/2004 au fost înfiinţate instituţii care au ca scop respectarea drepturilor copiilor. La nivel central, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care monitorizează respectarea acestor drepturi, iar la nivel local, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pe lânga aceste instituţii ale statului, mai există şi organisme private care răspund sesizărilor privind nerespectarea drepturilor minorului. Conform Codului penal, infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 12 ani.Avem informaţii şi fotografii despre un caz din Ocna Mureş în care un minor a fost maltratat fizic de către părinţi. Am demarat deja o anchetă jurnalistică în acest sens şi - în măsura în care dreptul la intimitate şi la imagine publică a copilului ne permite - vă vom da mai multe detalii.

Oricine poate ajuta la stoparea abuzurilor. Un telefon la Serviciul pentru Protecţia Copilului sau la Telefonul Copilului (116 111) - apel gratuit - poate ajuta un copil să scape de abuzurile la care este supus.


Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor

Art. 90
Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice forma, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie cat si in orice institutie care asigura protectia, ingrijirea si educarea copiilor.

Art. 91
(1) Orice persoana care, prin natura profesiei sau ocupatiei sale, lucreaza direct cu un copil si are suspiciuni in legatura cu existenta unei situatii de abuz sau de neglijare a acestuia este obligata sa sesizeze serviciul public de asistenta sociala sau directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza teritoriala a fost identificat cazul respectiv. 


Comentarii   

+4 #4 iobagul 30-12-2012 16:35
Domnule Dan din Sambenedic cred ca dumneata nu ai citit articolul cu atentie si rezultatul este un comentariu despre altceva.
In text era vorba despre o lege care protejeaza copiii de rele tratamente si despre un caz de maltratare fizica din orasul nostru.
Nu inteleg de ce toti bateti campii pe alt subiect!!!

si pentru cultura dv generala: disciplina si educatie se poate face si fara corectii fizice.
Citat
-5 #3 dan sinbenedicean 30-12-2012 14:13
IOBAGULUI.Stima te cititor nu ma tem de biciul fizic,dar ma tem pentru viitorul cufundat in bezna lipsei de educatie la care sunteti condamnati voi cei tineri.Daca ar fi in fiecare scoala un caz sau 20 de copii slab educatii ar fi de inteles .Dar pericolul este national si cred ca asa vor elitele bogatilor sa va mentina cu un nivel redus de cunostinte ca sa fiti mai departe usor de manevrat ( exact ca in evul mediu de care pomenesti)SA-U de stapanit precum pe vremuri ,,iobagii".Doar disciplina si cultura pot elibera copiiitarii de adevaratii ,,BICIUITORI".
Citat
+8 #2 iobagul 26-12-2012 20:12
Citez pe dansinbenedicean:
prea multe mofturi.ATI participat vreodata la ore la liceele din Ocna ?Dupa o astfel de experienta iti vine sa angajezi cu norma intreaga ,,BICIUITOR,,.


io zic ca dumneata ar trebui sa fi biciuit...
nu suntem in evul mediu!!!
Citat
-9 #1 dansinbenedicean 26-12-2012 19:54
prea multe mofturi.ATI participat vreodata la ore la liceele din Ocna ?Dupa o astfel de experienta iti vine sa angajezi cu norma intreaga ,,BICIUITOR,,.
Citat

Adaugă comentariu

Comentariile trebuie să facă referire la subiectul articolului.
Mesajele care conţin expresii licenţioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau şterse.
Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe ocnamuresanul.ro
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Ultimele ştiri

article thumbnailCumul de infracțiuni rutiere, reţinute în sarcina unui bărbat din Ocna Mureş.La data 21 mai a.c., în jurul orei 08.10 poliţiştii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au fost sesizaţi de către un cetăţean, cu privire la faptul că, în dimineaţa...
article thumbnailIPJ Alba a organizat o acţiune cu efective mărite, în Ocna Mureş şi pe raza de competenţă a Secţiei 4 de Poliţie Rurală. Au fost aplicate 72 de amenzi, în valoare de peste 20.000 de lei şi au fost identificaţi 3 autori de infracțiuni. La data de 4...
article thumbnailPoliţiştii Postului de Politie Noșlac, l-au identificat, pe S.V.A. de 26 de ani, din comuna Noșlac, ca persoană bănuită de furtul sumei de 800 lei, dintr-o locuinţă din aceeaşi localitate.  La data de 16 aprilie a.c., poliţiştii Postului de Politie...
article thumbnailPoliţiştii din Alba caută o minoră care a plecat de acasă, din oraşul Baia de Arieş şi nu a revenit până în prezent. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acesteia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau...
article thumbnailLa data de 03.02.2016, în jurul orelor 12.30, poliţiştii din Ocna Mureş l-au identificat pe B.D., de 39 de ani, care locuieşte fără forme legale în Ocna Mureş, în timp ce transporta 17 kilograme de cabluri din cupru, ce s-au dovedit a fi sustrase...
    More inComunicate IPJ  

    Ultimele comentarii

    Acum online

    Avem 235 vizitatori și nici un membru online

    Ziar Com