Combinatului GHCL UPSOM Ocna Mureş a fost scos la vânzare prin negociere directă în luna ianuarie 2013. După mai multe şedinţe de licitaţii publice eşuate, Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat ieri vânzarea, în urma unei negocieri directe. Platforma a fost adjudecată de Govcrest International, firmă al cărei manager este ocnamureşanul Ştefan Boghiu. Govrest este parte a “Grupul Industrial Voiculescu&Co” controlată de omului de afaceri Dan Voiculescu.
La negocieri a participat şi firma Aloref din Alba Iulia, care se ocupă cu valorificarea fierului vechi. Platforma fostului combinat este foarte atractivă din acest punct de vedere, având în vedere că are o suprafaţă de 257.366 mp din care jumătate este acoperită cu numeroase structuri metalice. Între Goprest şi Aloref va exista o asociere.
Preţul iniţial solicitat pentru vânzarea combinatului a fost de 14,6 milioane de euro fără TVA şi a scăzut, în urma unor licitaţii succesive rămase fără rezultat, la circa 11 milioane de euro fără TVA. Preţul obţinut în urma negocierii directe este de circa 8 milioane de euro.
Managerul Ştefan Boghiu spune că intenţionează să înfiinţeze un parc industrial privat care ar aduce locuri de muncă în oraş. Ideea este realistă deoarece există infrastructura necesară, există forţă calificată de muncă în Ocna Mureş şi, în urma unor discuţii de principiu, conducerea Consiliului Judeţean Alba şi-a arătat disponibilitatea de a spriji acest demers. Unele clădiri vor fi demolate, iar platforma va fi curăţată de structurile metalice nefolositoare.
GHCL UPSOM producea sodă calcinată, iar din 2005 este controlată de grupul indian “Indian England”. În 1999, compania avea 1.670 de angajaţi, iar în 2011, când a intrat în insolvenţă, mai avea 67 de angajaţi. UPSOM Ocna Mureş şi-a încetat activitatea la 1 februarie 2010, după ce Romgaz a sistat furnizarea gazului metan din cauza datoriilor de 12 milioane de euro. În total, combinatul are datorii de 25 de milioane de euro, în mare parte la bănci. Falimentul S.C. GHCL UPSOM Ocna Mureş a fost declarat de Tribunalul Alba în data 12 noiembrie 2012. (sursa: Unirea)
Comentarii
Poate că domnul Boghiu nu vorbeşte aiurea. Prietenii ştiu de ce!
da, au de gand sa vanda fierul, pentru ca valoreaza peste aceasta suma, crezi ca ar cumpara cineva o fabrica si sa iasa pe minus ? plus ca varianta cu platirea datoriilor si investitii ar depasi probabil suma de 30 mil euro :) ( avand in vedere datoriile de 25 )
RSS pentru acest articol.