O simplă înşiruire a câtorva dintre ocaziile în care Traian Băsescu a incălcat Constituţia României:
A adoptat o atitudine de partizanat politic, abandonand rolul de mediator al statului, incalcand articolul 1 din
Constituţia Romaniei şi articolul 8.
A deturnat voinţa electoralutului, prin aceea ca a desemnat un candidat la funcţia de prim-ministru, fara a ţine cont de rezultatul alegerilor, incalcand prevederile articolului. 3, alineatul 1.
A intervenit brutal in activitatea Parlamentului, incalcand principiul autonomiei parlamentare, prevazute in articolul 64 din Constituţie.
A contribuit la crearea unei atmosfere de instabilitate politica, acţionand pentru crearea unei crize guvernamentale artificiale, incalcand articolul 89 din Constituţie.
A adus grave prejudicii instituţiilor statului, calificand Parlamentul drept o "şandrama intrata in moarte clinica" şi afirmand despre guvern ca este aservit unor grupuri de interese, incalcand prevederile articolului 61 din Constituţie
Şi-a subordonat servciile de informaţii ale ţarii, incalcand prevederile articolului 65, aliniatul 2, literea H din Constituţie.
A solicitat imperativ directorilor SRI, SIE şi DGPI sa-şi prezinte demisiile deşi decizia in cazul acestora este de competenţa Parlamentului şi respectiv a Guvernului.
Şi-a arogat dreptul la iniţiativa legislativa, incalcand prevederile articolului 74 din constituţie.
A acţionat constant pentru subordonarea guvernului şi s-a substituit acestuia, incalcand articolul 102, aliniat 1.
A infiinţat organisme ad-hoc paralele cu instituţiile constituţionale existente, incalcand 102, aliniat 1, 116, aliniat 2, 117, aliniat 3 şi 119.
A partcipat la şedinţele de guvern, care nu aveau pe ordinea de zi probleme care ţin de competenţa preşedintelui, incalcand prevederile articolului 87 din Constituţie.
A refuzat sa numeasca in funcţie miniştrii numiţi de primul-ministru, la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Ministerul de externe, incalcand prevederile articolului 85, aliniatul 2 şi 107, aliniat 1 din constituţie.
A comandat public procurorilor ce dosare sa instrumenteze cu prioritate, sugerand inclusiv soluţii in cauza, incalcand prevederile articolului 124 şi 132 din Constituţie.
A periclitat existenţa unei justiţii independente, incalcand prevederile articolului 124, invitandu-i pe magistraţi sa dmisioneze pentru a nu fi puţi in situaţia sa emita o lege prin care sa cureţe adminsitrativ justiţia.
S-a substituit judecatorilor, stabilind temeinicia unor condamnari in motivarea unor decrete de graţiere, incalcand prevederile articolului 126, aliniat 1 din constituţie.
A timorat Curtea Constituţionala , afirmand ca aceasta dispreţuieşte interesul naţional.
A acceptat efectuarea unor interceptari ilegale, fapt probat prin afirmaţiile facute in cadrul unei şedinţe de guvern.
Nu a prezentat nici pana in prezent strategia naţionala de aparare a ţarii.
A favorizat diverşi agenţi economici.
A avut unele iniţiative personale in planul politicii externe.
A organizat in 20 ianuarie 2012, o intalnire de partid la sediul Presedintiei.
A solicitat Guvernului Romaniei sa isi asume raspunderea pe Legea asistentei sociale, adica o cerere de legiferare fara Parlament.
A participat la Conventia Nationala a PDL, unde a tinut si un discurs.
A participat la intalnirea liderilor PPE de la Helsinki, unde trebuia sa se afle presedintele PDL, Emil Boc.
S-a substituit Guvernului Romaniei, amestecandu-se in activitatea legislativa a Parlamentului, hotarand care acte normative trebuie adoptate.
A uzurpat rolul prim-ministrulu i şi s-a substituit în atribuţii constituţionale ale guvernului;
A încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, prevăzute în Constituţie;
A încălcat în mod repetat principiul separării puterilor în stat şi independenţa justiţiei;
A iniţiat un proiect neconstituţiona l de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală;
A instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le "vizite" înaintea unor decizii importante;
Comentarii
Intamplator eu aveam 23 de ani in 90 si am stat in piata Universitatii doua saptamani. In alta ordine de idei vad ca nu prea pot tine un dialog civilizat cu tine. Prin faptul ca esti asa inversunat nu rezolvi absolut nimic. Daca ai avea argumente ar fi probabil mai interesanta discutia. Sau poate ca nu ai invatat nimic in 90 in piata.
Daca imi spui ce PARTID a avut majoritatea o sa te cred si poate o sa inteleg si inversunarea cu care vorbesti. Dar cum nu ai cum sa-mi precizezi partidul majoritar la data respectiva o sa-ti spun ca Base nu era obligat sa desemneze un prim ministru anume ci doar cel pe care considera el de cuvinta sa il desemneze iar parlamentul urma sa il valideze sau nu. Dragule asa e scris in constitutie, ca iti convine ca nu. Avem o constitutie facuta de PSD-isti pentru a apara interesele partidului si a presedintelui Iliescu cat acestia au fost la putere. E buna sau rea aceasta constitutie trebuie sa o respectam. Iar mie si CCR-ului ni se pare ca Basescu a respectat-o. Daca am trait bine sau rau in aceasta perioada e o alta problema pe care nu o discutam aici.
Cat despre cel mai parsiv si corupt presedinte pe care l-am avut vad ca uiti de pretenul Iliescu care ne-a trimis inca 20 de ani inapoi pe langa faptul ce eram deja inapoiati.
Nu il mai reprezinta,si basescu(cu b mic intodeauna)e cel mai curat, frumos si pletos om pe care l-am vazut, iar pe copilul handicapat nu l-a atins nici cu o floare,flota nu am avut in Romania iar basescu s-a imbogatit cinstit punand deoparte tot salariul de 22 se ani de bugetar, autostrazi nu am avut si nu avem nevoie,tot poporul e manelist si cam un sfert poponari,scoala produce prosti,(nu ca tine dar prosti). Constitutia nu a fost incalcata niciodata, traim bine dupa 8 ani de basinescu, Bucurestiul a inflorit pe vremea primariei lui ca si caile ferate si drumurile, nu a fost securist si nici activist ceausist. Bai ne crezi pe toti prosti sau slugi pe 5 arginti? Pdl-ul a fost cea mai mare calamitate a istoriei in ultimile secole, mai mare ca ciuma sau ocupatia Horthista, sau razboiul mondial. Din aceasta groapa nu ne mai revenim decat daca ii executam pe toti PDl-istii ....executam fortat macar daca nu la zid. Si sper ca si tu sa platesti odata si odata. Nici nu te injur, caci nu pot injura un [xxxx].
RSS pentru acest articol.