Sunt multe lucruri la care ar trebui să ne gândim în momentul în care ne intrebăm ce să facem în 29 iulie. Intrebarea legitimă de altfel este: mă duc sau nu la referendum? Pentru un popor educat într-ale politicii, o astfel de dilemă ar fi jignitoare. Votul
este arma cea mai puternică a unei democraţii. Sau dacă merg ce sa fac? Votez DA, pentru demitere sau votez NU, adică împotriva demiterii?
Pentru asta trebuie să ne supunem unui proces de conştiinţă. În primul rând trebuie să ne gândim ce dorim: vrem O SCHIMBARE. Mulţi vor spune că politicienii sunt toţi o apă şi un pamânt. Asta ar fi adevărat dacă nu ar exista şi proba contrarie. TREBUIE SĂ LE DĂM ŞI IMPLICIT SĂ NE MAI DĂM O ŞANSĂ. De ce să trăim cu gândul că poate am fi putut să schimbăm ceva şi că nu am făcut-o? SAU VREM SĂ NE COMPLACEM ÎN SITUAŢIA ACTUALĂ? TREBUIE SĂ PUNEM ÎN CÂNTAR DE CE UNII NE CHEAMĂ LA VOT, adică ne îndeamnă să ne exercităm dreptul democratic bine expresat atât in CONSTITUŢIA ŢĂRII CÂT ŞI ÎN DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI, UN DREPT PE CARE NOI ROMÂNII L-AM CÂŞTIGAT ÎN URMA JERTFEI CELOR CARE AU LUPTAT ÎN DECEMBRIE 1989. Ar fi bine să nu uităm acest "aspect" . Alţii ne indeamnă să nu votăm, dar se dau democraţi şi apărători ai drepturilor românilor. La precedentul referendum de suspendare, prezenţa a fost de 44,45%, adică 8.135.272 de oameni.
Acum, după toate sondajele efectuate şi nu în ultimul rând după mesajul care il transmite strada, rezultatele ar fi catastrofale pentru preşedintele suspendat. Pentru politicieni de genul lui Băsescu, votul pare a fi, cel puţin acum, cel mai mare duşman. În timp ce Băsescu, cu jumate de gură, aproape şoptind, le spune alegătorilor săi să vină la vot, PDL, pe ascuns, are grijă ca niciunul dintre susţinătorii sai să nu fie prins în vreo secţie de votare, folosindu-se de toate mijloacele posibile şi imposibile. Am citit undeva că în Italia, românii sunt ameninţaţi că dacă vor merge la vot vor fi filmaţi de "grupuri de persoane". Si ce... (frica asta ni se trage dupa ce am trăit 50 de ani într-o dictatură comunistă). În ce lume trăim? Trăind din nefericire sau din fericire - nici nu ştiu cum să mă exprim - de ani buni într-o ţară din cadrul UE am avut ocazia să particip la votul primarului din localitatea unde locuiesc. Aici alegerile se desfăşoară foarte simplu şi transparent (la propriu şi la figurat). De ce spun asta? Foarte simplu: în primul rând urna este trasparentă, iar in al doilea rând buletinele de vot sunt de diferite culori (culori corespunzatoare fiecarui partid) şi se află pe o masă. VOTUL SE FACE LA VEDERE: în momentul în care ai ales o culoare a buletinului de vot toţi membri biroului electoral ştiu cu cine ai votat. De ce aici nimanui nu ii este frică de nimeni?
Nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de argumente băsiste ce vor însoţi laşitatea lipsei de la vot: “noi nu vrem să legitimăm prin vot o lovitură de stat” sau “Nu ieşim la vot pentru a sancţiona derapajele democratice ale USL”. Tema acestui referendum este alta: suntem sau nu suntem de acord ca acest om să rămână la conducerea ţării sau sa plece. Să plece pentru că a promovat la cel mai înalt nivel al statului impostura, incultura şi servilismul in politică. Pentru că ne-a umilit toate clasele sociale: doctori, profesori, oameni de cultură, oameni simpli. Pentru că se consideră singurul om capabil să reformeze o ţară, în condiţiile în care a avut la dispoziţie 8 ani să facă ceva şi nu a făcut iar rezultatele se văd acum (ba era criză, ba nu era - după bunul plac, în funcţie de ce îl avantaja în anumite situaţii). Criza era în toată Europa dar urmărindu-şi ambiţiile personale nu era interesat să o vadă aşa cum nu îl interesau nici oamenii ce ieşeau în stradă strigând printre altele: JOS BĂSESCU. Şi nu în ultimul rând, un preşedinte ce işi iubeşte atât de mult poporul nu îşi îndeamnă oamenii să emigreze.
Nu pot să înţeleg cum un număr aşa de mic de persoane - ş aici mă refer la preşedintele suspendat şi partidul lui de care nu s-a îndepărtat nici o clipă (acordându-le tot felul de privilegii) deşi era" preşedintele tuturor românilor" - poate să facă atâta rău unei ţări întregi. Aşa că după ce iţi faci acest proces de conştiinţă nu poţi ramâne indiferent, nu poţi ramâne închis în casă, nu poţi aştepta să hotarască alţii în numele tău. AŞA CĂ PE 29 IULIE TREBUIE SĂ IEŞIM LA REFERENDUM ŞI, MAI MULT, SĂ SPUNEM DA: TRAIAN BĂSESCU SĂ NU SE MAI ÎNTOARCĂ NICIODATĂ LA COTROCENI, DECÂT IN VIZITĂ, POATE, LA ZIUA PORŢILOR DESCHISE.
Comentarii
RSS pentru acest articol.