Noua lege pentru înmatricularea maşinilor se bazează doar pe dioxidul de carbon emis, dar problema este că jumatate dintre autoturismele de la noi nu au această valoare trecută în acte. Pentru a şti cât trebuie să platească, şoferii trebuie să se deplaseze la singurul laborator
din ţară care face testul şi care durează cel puţin 24 de ore pentru un singur vehicul.
Angajatii Registrului Auto Roman spun că pregătirea maşinii pentru calcularea nivelului de poluare presupune ca vehiculul să stea 24 de ore în laborator, pentru aclimatizare. Testul propriu-zis durează doar 20 de minute, timp în care maşina trebuie să ajungă la o viteza de 120 de kilometri pe oră. În toba de eşapament este introdusă o ţeavă care trece gazul prin patru aparate. Capacitatea laboratorului este de maximum 4 maşini pe zi.
Maşinile Non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi multe dintre cele Euro 3, adică automobilele mai vechi de 2001, nu au aceste date trecute în acte din fabrică. Având în vedere că jumatate din parcul auto din Romania este mai vechi de 2001, oamenii vor fi obligaţi să stea la cozi uriaşe la RAR.
În afară de aglomeratie, problema ar fi preţul aberant: 3.000 de lei pentru motoarele pe benzina şi 3.500 pentru cele pe motorină. Avocaţii îi indeamnă pe oameni să atace taxa auto în instanţă, chiar şi atunci când se va numi timbru verde. În prezent exista 80.000 de procese în toată ţara. Potrivit avocaţilor implicaţi, aproape trei sferturi dintre ele au şanse mari de câştig.
Comentarii
La revolutia trecuta nu am tras un glont nu vedeam in cine.Azi e altceva....
RSS pentru acest articol.