Circulă "pe net" tot felul de articole și articolașe despre drepturile șoferilor. Dacă pare "prea frumos ca să fie adevărat", poate ar trebui să vă gândiți mai bine... Deși au mare priză la public, articolele de acest gen nu prea au bază reală (a se citi legală). Iată 7 dintre cele mai răspândite mituri:
1. Polițistul rutier este obligat să se legitimeze în fața șoferului. - FALS
Agentul care are insigna în piept, nu este obligat să vă arate și legitimația. În plus, majoritatea agenților au și un ecuson, pe lângă insignă, pe care este trecut numele și funcția.
2. Polițistul rutier nu are voie să te oprească în trafic fără motiv - FALS.
Legea îi oferă posibilitatea poliţistului să oprească orice autovehicul "pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege" (vezi Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice", Art. 182. 1)
3. Șoferul are dreptul sa ceară "ordinul de serviciu" cu informații despre zona și data filtrului facut. - FALS
Ordinul de serviciu face parte din cadrul unor dispoziții interne cu caracter secret ce pot fi verificate doar de către superiorii agentului rutier.
4. Când poliția te oprește "pentru centură", nu are voie să-ți dea amendă și pentru altceva - FALS
Dacă un polițist te-a oprit pentru că-ți funcționează doar un far și observă și alte nereguli legate de acte, de starea mașinii sau de starea șoferului, poate lua măsurile legale pentru fiecare în parte, în același timp.
5. Semnați că luați la cunoștință de amendă dar nu recunoașteți fapta și îl convocați la Tribunal pe polițist - FALS
"Convocarea la Tribunal" este o o prostie pentru că polițistul care întocmește procesul verbal nu are calitate procesuală în cazul contestației procesului verbal, parte într-un asemenea proces este instituția din care acesta face parte (unitatea/subunitatea de poliție).
6. Dacă te oprește Poliția Rutieră și ți se pare că agenții fac vreun abuz poți suna la 112 și vine poliția care va intocmi un raport - FALS
Apelarea la numărul de urgență 112 se face NUMAI pentru situatii de urgenţă. Faptul ca ești oprit de un polițist pentru control NU este o situație de urgență... doar daca există fapte violente din partea polițistului.
7. În cazul în care ești oprit de o mașină cu radar, ai dreptul sa ceri diferite acte, inclusiv certificatul metrologic - FALS
"Legitimația care atestă ca au dreptul de a lucra pe radar" și "legitimația care atestă dreptul de a conduce mașina Ministerului de Interne" au caracter intern, iar verificarea lor se face de şeful ierarhic al polițistului. Certificatul de verificare metrologică se poate solicita doar de instanța de judecată în cazul în care contravenientul formulează contestație împotriva procesului verbal, iar acest document se trimite în copie instanţei, în niciun caz conducătorului auto.
Mesajele care conţin expresii licenţioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau şterse.
Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe ocnamuresanul.ro
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.