scumpiriAnul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice şi a gazelor, creşterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, plata TVA la încasare, precum şi reintroducerea taxei de primă vânzare auto. De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374

euro/tonă la 391 euro/tonă.

De la 1 ianuarie 2013, preţul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzând recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei, informeaza Mediafax.

Accizele, plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, vor urca anul viitor în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeana (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro.

Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de preţuri.

De asemenea, preţul gazelor pentru populaţie este programat să urce cu 10% in 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie si cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE.

Taxa de primă vanzare auto, suspendată de fostul Guvern doar pâna la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând să analizeze această situaţie. Taxa, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentala PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, pana la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia ca proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Anul 2013 vine şi cu obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) - documentul de identificare al fiecarui pacient în sistemul de sanatate. Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit in prima parte a anului viitor de catre medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de catre Casa de Asigurări de Sănătate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sănătăţii.

Incepând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusa şi plata TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligati să aplice această decizie sunt cei cu o cifra de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

În ceea ce priveşte o creştere în 2013 a taxelor şi impozitelor locale cu inflatia cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor şi taxelor locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis ca nivelul taxelor locale prevazute in grilă creşte pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autoritaţile locale pot decide o crestere sau o scădere într-o marjă de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicată în anul 2010.

sursa: Mediafax

Comentarii   

-4 #2 dan sinbenedicean 30-12-2012 15:30
Apropos de pretul motorinei.Hm.Cr ed ca tot din imperiul austriac facem parte.Mosu mergea in capitala la Viena.Venea voios si cate un an povestea satului ce minuni a vazut in capitala.Poate avem noroc si mergem si noi la VIANNA IN CURAND ASA CA IN CAPITALA NOASTRA.
Citat
+6 #1 dan 30-12-2012 14:01
taxa auto o taxa ilegala.UNDE sunt idealurile celor care au riscat totul in 89?Am vrut atunci o lume mai libera de poveri fiscale de abuzuri din partea celor ce cu acordul nostru ne conduc . Am primit in schimb sute de picioare in fund de la toti incapabilii pe care noi îi trimitem să ne reprezinte.Cred ca a sosit timpul sa ne ridicam iar la lupta.
Citat

Adaugă comentariu

Comentariile trebuie să facă referire la subiectul articolului.
Mesajele care conţin expresii licenţioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau şterse.
Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe ocnamuresanul.ro
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Ultimele ştiri

article thumbnailCumul de infracțiuni rutiere, reţinute în sarcina unui bărbat din Ocna Mureş.La data 21 mai a.c., în jurul orei 08.10 poliţiştii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au fost sesizaţi de către un cetăţean, cu privire la faptul că, în dimineaţa...
article thumbnailIPJ Alba a organizat o acţiune cu efective mărite, în Ocna Mureş şi pe raza de competenţă a Secţiei 4 de Poliţie Rurală. Au fost aplicate 72 de amenzi, în valoare de peste 20.000 de lei şi au fost identificaţi 3 autori de infracțiuni. La data de 4...
article thumbnailPoliţiştii Postului de Politie Noșlac, l-au identificat, pe S.V.A. de 26 de ani, din comuna Noșlac, ca persoană bănuită de furtul sumei de 800 lei, dintr-o locuinţă din aceeaşi localitate.  La data de 16 aprilie a.c., poliţiştii Postului de Politie...
article thumbnailPoliţiştii din Alba caută o minoră care a plecat de acasă, din oraşul Baia de Arieş şi nu a revenit până în prezent. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acesteia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau...
article thumbnailLa data de 03.02.2016, în jurul orelor 12.30, poliţiştii din Ocna Mureş l-au identificat pe B.D., de 39 de ani, care locuieşte fără forme legale în Ocna Mureş, în timp ce transporta 17 kilograme de cabluri din cupru, ce s-au dovedit a fi sustrase...
    More inComunicate IPJ  

    Ultimele comentarii

    Acum online

    Avem 372 vizitatori și nici un membru online

    Ziar Com